joomla templates

Home / Hrana i piće / Bosanska pita
A+ R A-

Bosanska pita

burek.jpg

Bosanska pita nije ni slična american pies i po samom sastavu tijesta dosta je jednostavna, no razvući je tanko kao papir zahtijeva i znanje i umijeće.

Kvalitet pite najčešće ovisi o kakvoći nadjeva i jufke. Pravljenje jufki je blisko umjetnosti, jer razvijeno tijesto, ukoliko se želi dobiti zaista idealna, ne smije "puknuti" ni na jednom mjestu. Jufke tako moraju biti prozirne, ali i dovoljno elastične da ih se može slagati na dva osnovna načina pravljenja pite: u frkove (zvrkove) i u gužve.

U posljednje vrijeme, kružnih tepsija iz kojih se prodaje pita skoro da i nema. Kvadratni je oblik pogodniji za držanje na pultu, tako da se pravi, okrugli burek u gužvama, uglavnom može naći u specijaliziranim restoranima. Najbolju takvu pitu će ipak pojesti oni koji imaju sreće da su im žive nane ili tetke koje su kod svojih roditelja polagale virtuoznost pravljenja ovog tijesta. No, sve su pite pitice, a burek je pitac, kaže narodna poslovica.

Nadjeva se razno-raznim nadjevima, koji su opet priča za sebe. Naime, svaki kraj BiH ima svoje tradicionalne nadjeve, pa ćete tako u sjevernome dijelu Bosne (Semberija) naići na Ćorpitu, u Krajini je najpoznatiji Krajiški burek, itd.

U bosanskoj svaka pita, obično dobija ime kao izvedenica od nadjeva, pa je tako pita s krumpirom Krompiruša, sa zeljem ili špinatom Zeljanica, sa sirom je Sirnica i mesna pita je Burek. Posebno mjesto zauzima opet Učkur pita, a ime zahvaljuje tankoj gumi koja se obično uvezuje u rublje. Razvija se jako tanko, a tanko se nadjeva po posebnom tradiocionalnom receptu od mljevenog mesa i češnjaka. Potom se reda u limove pri čemu se krajevi jufke nikako ne režu i dobije se čuvena sarajevska učkur pita.

Postoje i neke autohtone vrste pita vezane za bosanskohercegovačko podneblje: pa ćete tako naići i na Furdenjaču, Kupusnjaču, Tikvenicu/Tikvenjaču i slatku pitu Jabukovaču.

  • Furdenjača - predstavlja pitu s nadjevom od kaurme/prige (označava kuhanu iznutricu teletine) koja se obično nadjeva uz dodatak šampinjona (a i ne mora). Tipični je obrok za Bosansku Krajinu.
  • Kupusnjača - ime zahvaljuje istoimenom povrću i nadjevu.
  • Tikvenica - ili Tikvenjača je slana pita, obično pita ljetnih dana (kada je tikva zrela). Posebnost ukusa ovog jela je spoj tikve, svježeg sira, vrhnja i jaja koji predstavljaju nadjev ove pite. Zastupljena je u cijeloj BiH, pa čak i u nekim buregdžinicama.
  • Jabukovača - je slatka pita. Kada pričamo o slatkom u BiH, odmah se svi vežemo za gadu (sirup, zaljev) od turske izvedenice. Ni jabukovača u tome ne odstupa, osnovni su sastojak za nadjev slatke jabuke, a dodavati možete što vam je mašti na volju: od oraha, korice limuna, vanilije, suhih grožđica i sl. Zalijeva se kuhanim sirupom.

I na kraju, svaka pita koja je napravljena od gotovih jufki u Bosni i Hercegovini se manje-više ne smatra pravom pitom.

 

 

Napišite komentar

Zanimljivosti

  • Gibraltar
  • Najstariji vozač u BiH
  • Istine

Gibraltar dobio ime po bivšem robu

Nakon smrti Muhameda a.s. 632. godine, njegovi sljedbenici širili su se van arapskog poluotoka, a do kraja 7. stoljeća osvojili...

VIŠE...

Najstariji vozač u BiH

Najstariji vozač u BiH Salim Duraković (99) položio vozački ispit još 1933. u Osijeku, ali mu je izmakla nagrada namijenjena...

VIŠE...

Istine

Štakor može izdržati bez vode duže od deve. Ženka lasice će uginuti ako se počne tjerati, a ne nađe partnera. Putnički br...

VIŠE...
Next
Prev

Anketa

Najbolja hrana?

REKLI SU

"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi" - Bob Rock

 

"Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši" - Delboy Trotter

 

"CIA snajka, CIA, upropastili su pola svijeta!!!" - Đuro (Balkanski špijun)

 

"Bolji je nečasan bijeg nego časan poraz" - Grunf